Den komplette guiden til en vinterklar bil

Vinterklar bil.

Å klargjøre bilen din for vinteren handler om så mye mer enn å skifte dekk...

En bil som er riktig klargjort til vinteren, øker ikke bare sikkerheten for deg og dine medtrafikanter, men skåner også bilen for unødvendig slitasje og reparasjoner.

Ved å møte vinteren forberedt er du godt rustet til å takle uforutsette hendelser på norske vinterveier.

Her er den komplette oversikten over hvordan du klargjør bilen din til vinteren.

Vinterdekk

Om du kun skal sjekke én ting før vinteren, så må det være å sørge for at du har gode vinterdekk. Dekkene er det eneste kontaktpunktet mellom bil og underlag. Dårlige vinterdekk går først og fremst utover sikkerheten, men kan også øke drivstofforbruket og svekke kjørekomforten.

Vinterdekk.

Vinterdekk sjekkliste:

1. Finn ut når du må legge om fra sommerdekk til vinterdekk

Vinterdekk-sesongen regnes fra og med 1. november til mandagen etter andre påskedag, foruten for de to nordligste fylkene, hvor du kan kjøre med piggdekk fra 16. oktober til 1. mai. Men reglene for piggdekk og piggfrie dekk er forskjellige. Sjåføren har alltid ansvaret for å vurdere hva som er forsvarlig å kjøre med, og behov for å skifte til vinterdekk kan fort oppstå utenom vintersesongen.

2. Kontroller dekkenes alder

Bildekk er «ferskvare», og gamle dekk kan være like farlige som slitte dekk. Derfor har alle dekk datostempling. Den står på dekksiden sammen med dekkdimensjon, dekktype, laste- og hastighetsindeks og mye mer. Her er en komplett guide til hvordan du leser dekkmerkingen.

3. Se etter ujevn slitasje

Dekkslitasje kan skyldes mye mer enn kun vanlig kjøring. Feil lufttrykk, dårlig bremseteknikk eller feil på bilens understell er noen av de vanligste faktorene som gir unormal dekkslitasje. I tillegg bør du sjekke dekkveggene for tegn på skader.

4. Sjekk dekkmønsteret

Tilstrekkelig dekkmønster på vinterdekk er essensielt for optimalt grep. Det er både ulovlig og farlig å ha for liten mønsterdybde. Som sjåfør er du ansvarlig, og må kontrollere dekkene selv. Her ser du hva dekkmønster-dybden skal være, og hvordan du sjekker den.

5. Bytt til vinterhjul

Altfor mange venter til første snøfall før de stiller seg i kø hos dekkverkstedet for å få lagt på vinterdekkene. Å legge om til vinterdekk er en enkel jobb, og noe du absolutt kan gjøre selv. Men før du setter i gang, bør du lese nøye gjennom våre tips for å bytte hjul sikkert.

6. Etterkontroll dekktrykket

Å sjekke lufttrykket er noe av det enkleste du kan gjøre selv, men likevel er feil lufttrykk den vanligste årsaken til unormal dekkslitasje. Dekkets egenskaper påvirkes også enormt, og feil lufttrykk kan være direkte trafikkfarlig. Bilens anbefalte dekktrykk finnes i instruksjonsboken, og i mange tilfeller også på innsiden av døren på førersiden. Det er enkelt å kontrollere lufttrykket selv, slik gjør du det riktig.

7. Piggdekk regler, datoer og avgifter

I motsetning til piggfrie vinterdekk, har piggdekk en del reguleringer rundt bruken, av hensyn til både veislitasje og miljø. Reglene for når man kan ta i bruk piggdekk kan variere mellom fylkene, og det finnes ytterligere unntak under spesielle kjøreforhold. Husk at å kjøre med piggdekk er avgiftsbelagt.

Bilbatteri

Bilbatteri.

Kulde er bilbatteriets verste fiende. Hvis ikke batteriet er i god stand er det, som regel, på vinteren problemene vil oppstå. Dette gjelder alle type biler. Ja, til og med elektriske biler har startbatteri. Hovedoppgaven til batteriet er å sørge for at det er strøm til å starte bilen din. Å stå på et øde sted i vinterkulden uten å få start på bilen er ikke bare kjedelig, det kan fort utvikle seg til en nødsituasjon om hjelpen er langt unna.

Bilbatteri sjekkliste:

 • Rengjør bilbatteriet – Irr og skitt påvirker levetiden til batteriet.
 • Kontroller batteriet – Test batteriet med multimeter.
 • Lade batteriet – Bruk en vedlikeholdslader.
 • Batteribytte – Skift batteri selv.

1. Rengjør bilbatteriet

Et bilbatteri må også holdes rent for å fungere optimalt. Irr og skitt kan gjøre at levetiden på batteriet blir redusert. Spesielt viktig er dette på vinterstid, da batterier ikke liker kulde godt i utgangspunktet.

2. Kontroller bilbatteriet

Man må sjekke at bilbatteriet yter maksimalt. Det kan man enkelt gjøre selv. Mange batterier har indikatorer med fargekoder man kan sjekke visuelt. Er batteriet friskt, vil det være grønn farge i indikatoren. Man kan også enkelt sjekke batteriets tilstand med multimeter.

3. Lad bilbatteriet

Sliter du med å få start på bilen din kan det være et tegn på for lite strøm på batteriet. Et bilbatteri kan tappes for strøm av mange ulike årsaker uten at det nødvendigvis må skiftes. Et batteri med lite strøm kan lades med batterilader om man er i nærheten av en stikkontakt og har god tid. Man bør alltid bruke en godkjent bilbatteri-lader og sette seg godt inn i prosedyren før man setter i gang.

4. Bytt bilbatteriet

En bil er utstyrt med dynamo, som er bilens egen batterilader. Viser det seg at man gjentatte ganger får trøbbel med strøm på bilen, kan det være at dynamoen begynner å bli slitt, eller at batteriet er dårlig. Viser det seg at bilbatteriet ditt er dårlig, kan det i de fleste tilfeller byttes selv. Prosedyren å bytte batteri er enkel og tar sjelden mer enn en halvtime å gjennomføre. Noen forhåndsregler må man ta.

Bilpleie

Person som vasker bilen utvendig.

Å ta en grundig bilvask og lakkbehandling før vintersesongen har mange fordeler ut over at bilen skal se fin ut. Det er en siste mulighet til å fjerne skitt fra sommeren, som insekter, asfaltflekker og flyverust som over tid kan etse på lakken, og danne grunnlag for rust.

Småskader, som steinsprut og lakkriper, kan også fort bli til rust på vinteren. Med en ren bil er det mye enklere å få oversikt over billakkens tilstand, og dermed får du mulighet til å utbedre før det er for seint.

Bilen bør rengjøres hyppigere om vinteren, men kulde og utfordrende værforhold gjør at det ofte kan gå lang tid mellom hver gang du vasker den. En bil som er nypolert, og helst lakkbehandlet, gir ikke bare ekstra beskyttelse mot rustdannelse, men er også lettere å rengjøre, selv med en enkel høytrykksspyling.

Bilpleie sjekkliste:

 • Utvendig bilvask – grundig utvendig vask av bilen.
 • Polering – beskytt lakken med polering og lakkbehandling.
 • Innvendig bilvask – sørg for et godt inneklima og rene vinduer.
 • Motorvask – kontrollere for lekkasjer eller slitasjer i motorrommet.
 • Kontroller vindusviskere – gamle og slitte vindusviskere gir dårlig sikt.
 • Smøre låser og lister – unngå at låser og dører fryser fast om vinteren.

1. Vask bilen grundig

Før du setter i gang med polering og lakkbehandling bør du foreta en grundig bilvask. Sørg for at du får fjernet alt av ulumskheter som har festet seg i lakken. Hvis ikke risikerer du lakkskader og at skittpartikler forsegles i lakken.

Man kan også vaske bilen i vaskehallen- enten automatisk eller innendørs selvvask. Kjøper du automatisk maskinvask, husk å bestille med underspyling så du blir kvitt saltet som ligger på bilens underside, i krinkler og kroker og inne i hjulbuer.

Bruker du innendørs selvvask, spyler du også godt undersiden av bilen, inne i hjulbuer og eventuelt høyttrykkspyler bort snø som ligger rundt bremser i felgene.

Har du oppdaget riper eller skader på lakken? Ikke fortvil. Disse kan ofte repareres selv uten behov for omlakkering.

2. Beskytt lakken med polering og lakkbehandling

Polering og lakkbehandling kan fikse riper i lakken og dermed forhindre at det utvikler seg til rust. Med åpne sår i lakken, vil salt tære på blottlagt stål og ruste.

En nypolert bil med god voksbeskyttelse vil ha et beskyttelseslag som gjør at steinsprut ikke lager sår i lakken så lett. I tillegg vil det hindre salt, flyverust og andre uønskede elementer i å feste seg på lakken. Veisalt og partikler vil også sitte løsere på lakken, noe som betyr enklere og mer effektiv bilvask om vinteren.

Bilpolering kan man fint ta for hånd, men det er tidkrevende og tungt. Bruker man en maskin for bilpolering, vil oftest resultatet bli bedre samt at det går raskere. Husk på at når man bruker maskin for bilpolering, må bilen være helt ren før man setter i gang.

3. Rengjør bilen innvendig

En grundig vask på innsiden sørger for et godt innemiljø, og bedre sikt når man er nøye med vindusvasken. Bruk alltid produkter egnet for dette, og med matt «finish» for å unngå gjenskinn i frontruten.

Sørg også for å støvsuge bilen jevnlig for å bli kvitt støvpartikler og rester av kjemikalier, salt og sand som man drar med seg inn, som gir et dårlig innemiljø og kan tære på interiørets overflater.

Løse gjenstander liggende i bilen er en sikkerhetsrisiko. En brusflaske kan for eksempel sette seg under bremsepedalen så man ikke får bremset. Husk å rydde ut alt av søppel.

4. Vask motorrommet på bilen

Det er ikke mange som er klar over at man kan enkelt ta en motorvask selv. Fordelen med et rent motorrom er at det er lettere å kontrollere for lekkasjer eller slitasjer. Men før du setter i gang, er det viktig å følge disse motorvaskprosedyrer for å unngå skader på bilens elektroniske komponenter.

5. Kontroller vindusviskere

Husk også å etterse vindusviskere – disse utsettes for et helt annet stress på vinterstid enn ellers. Hvis vindusviskerne lager lyd når de brukes på våt rute, gummien har blitt hard eller vinduene blir ikke rene etter bruk er det på tide å bytte. Gruer du deg for å bytte viskere? Slik gjør du det selv:

6. Smør låser og lister

Når det blir kaldt og vekslende vær, kan det lett dannes fukt i dørlåser, dørhåndtak og dørkarmer. Låsspray sørger for at låsene ikke fryser, og til lister og pakninger fås diverse silikonprodukter som sørger for at disse ikke fryser fast i dørkarmene. Du kan risikere å ikke få åpnet døra fordi den har frosset fast, eller at lister og pakninger blir ødelagte. Disse punktene bør du smøre før vinteren:

 • Lokk til drivstoff og lading
 • Dørhåndtak
 • Dørlister
 • Låser

  Kontroller bilens væsker

  Person som fyller motorolje på bilen.

  Alle biler har flere ulike typer væsker, som hver for seg er viktige for at bilen skal fungere tilfredsstillende. Disse må sjekkes med jevne mellomrom, slik at de har rett nivå og er i god tilstand. Det er kjedelig å få stopp på bilen midt på vinteren, men det aller viktigste er hensynet til din egen og andres trafikksikkerhet.

  Bilvæske sjekkliste:

  • Motorolje – Riktig oljenivå skåner motoren for unødvendig slitasje på vinteren.
  • Spylervæske – Spylervæske med riktig blanding er essensielt for god sikt.
  • Frostvæske – Sørg for at motoren får riktig kjøling og ikke fryser.
  • Bremsevæske – Ta en visuell sjekk av bremsevæske-nivå.
  • Servostyring – Kontroller servo-oljenivå.

  1. Sjekk oljenivået

  Kulde påvirker olje. Kald olje smører dårligere, og er oljen i tillegg gammel slites motorkomponenter fortere. Både for mye og for lite olje på motoren er uheldig.

  Sjekk jevnlig nivået enten på peilepinnen – eller for biler som ikke har dette, ved elektronisk kontroll via display på dashbordet. Må du etterfylle olje, sjekk alltid hvilken type bilen skal ha. Dette finner du i instruksjonsbok, eller du kan spørre på utsalgsstedet.

  2. Fyll på spylervæske

  Spylervæske er essensielt for god sikt. Ansvaret for dette ligger på deg som sjåfør.

  På vinterstid er det mye veistøv, salt og partikler i lufta, som kan legge seg som et teppe på vindusrutene. Å bruke vindusviskere på en skitten frontrute uten spylervæske sliter unødvendig mye på viskere og rute.

  Vindusspylervæsken er tilsatt kjemikalier, noe som gjør at den verken fryser i tanken eller på ruta, og i tillegg løser opp salt, olje, trafikkfilm og asfaltpartikler. Pass på at du bruker en spylervæske som tilfredsstiller temperaturen der du kjører om vinteren.

  Du fyller væsken enkelt selv via en beholder i motorrommet. Fyll til den er full. Det er ikke farlig å gå tom, men det er en sikkerhetsmessig risiko siden du kan miste all sikt ut frontruten.

   3. Kontroller frostvæskeblandingen

   Frostvæsken skal både sørge for at bilens motor ikke blir for varm, og at kjølesystemet ikke fryser ved minusgrader. På nyere biler blir dette kontrollert på service. Også her skal nivået sjekkes, og man kan gjøre det selv ved å ta en visuell sjekk på væskebeholderen i motorrommet. Som oftest blir du varslet om lavt væskenivå eller andre feil på kjølesystemet via lys i instrumentpanelet.

    4. Sjekk bremsevæske-nivå

    Bremsevæsken påvirkes nødvendigvis ikke av vinterkulde, men glattere føre gjør at du bremser hyppigere. Sjekk derfor bremsevæsken før vinteren. Beholderen for væsken er i motorrommet, og er tydelig markert med «min. og max.». Skulle væsken være under «min.», kan du, i verste fall, miste bremsene. Under bilservice og på EU-kontroll vil det sjekkes at bremsevæske-nivået er riktig.

     5. Kontroller servo-oljenivå

     Mange moderne biler har gått over til elektrisk servostyring uten olje. For de bilene dette ikke gjelder, er servostyringen styrt av væske under trykk. Du sjekker nivået på samme måte som på bremse- og kjølevæske. Servostyringen er drevet av en pumpe koblet til motoren, slik at bilen din blir merkbart tyngre på rattet når den ikke er i gang. Dette kan være verdt å huske på om du skulle ha behov for å flytte på en bil med motorstans.

      Undersøk ukjente lyder i bilen

      Kulde kan lett forårsake ulyder fra bilens bevegelige deler, og kan også påvirke elektronikk, bremser og styring. Uvanlige lyder i bilen kan derfor være tegn eller symptomer på at noe er galt.

      Her er noen av de vanligste ulydene:

      • Ulyd når motoren går.
      • Dunk når du bremser.
      • lyder når du bruker vindusviskerne
      • Pipelyd når du bremser.
      • Skraping når du bremser.
      • Lyd fra hjul eller motor under kjøring.
      • Banking fra motoren..
      • Lyd når du svinger

      Gjør deg kjent med viktige varsellamper

      Røde og gule varsellamper som lyser i dashbordet på en bil.

      Varsellamper er måten bilen forteller deg som sjåfør at noe er galt. Hvis du ikke vet hva symbolet betyr kan det være skummelt å se et av disse lysene. Langs glatte veier i vinterkulden er det ikke alltid smart å gå ut av bilen for å se etter feil. Lær deg heller først hva varsellampene betyr.

      Hva varsellampene generelt sett betyr:

      • Røde varsellamper – du må foreta deg noe med én gang.
      • Gule varsellamper – dreier seg om ting som kan vente litt.
      • Blå/grønne varsellamper – informasjon om bilens aktive funksjoner.

      Bilens lys

      Person som sjekker lysene på bilen sin.

      Høst og vinter er mørke årstider. Lysene på bilen er avgjørende for sikten og sikkerheten. Du skal ikke bare sørge for at du ser andre – men også sørge for at andre ser deg, og eventuelt hva du varsler om at du skal foreta deg. Du er ansvarlig til enhver tid for å sørge for at alle lys på bilen du kjører, fungerer som de skal.

      Sjekkpunkter for bilens lys:

      • Bruk – Gjør deg kjent med bruken av bilens lys.
      • Lyssjekk – Sjekk at lysene virker som de skal.
      • Regler – Gjør deg kjent med regler for bruk av lys
      • Kontroller – Slitte billykter kan være trafikkfarlige.

      1. Gjør deg kjent med bruken av bilens lys

      Sørg for å vite hvor de forskjellige knappene og bryterne for bilens lys sitter slik at du eksempelvis i en nødssituasjon fort kan finne frem til nødblink. Informasjon om bruk av bilens lys finner du i bilens instruksjonsbok.

       2. Sjekk at lysene virker

       Sett på blinklys, nødblink, tåkelys, fjern – og nærlys og gå ut av bilen og sjekk fysisk at disse virker. Det er alltid greit å ha med en person som kan hjelpe deg for å sjekke bremselys og ryggelys. Er man alene, kan man bruke vinduer på bygninger eller andre ting som reflekterer bilens speilbilde for sjekk av bremse – og ryggelys.

        3. Gjør deg kjent med regler for bruk av lys

        Det er spesifikke regler som forteller deg hva som er påbudt, lov eller ikke lov når det gjelder bilens lys. Her kan du se en oversikt over ofte stilte spørsmål i tilknytning til dette:

         4. Kontroller lykter og lys

         Slitte og ripete lykteglass gir dårligere lyseffekt. Dette kan gå utover sikkerheten. I mange tilfeller kan lykteglasset poleres og bli som nytt. Fuktdannelse på innsiden av glasset kan også påvirke lysets effekt, og i verste fall medføre elektrisk feil. Oppdager du fuktdannelse bør dette utbedres hos et godkjent verksted.

          Barn i bil

          Barn som er sikret riktig i bilstol.

          Det er påbudt å sikre barn i bilen. I tillegg er barn mye mer utsatt for kulde enn voksne. Du må ha med ekstra mat og klær til barna i tilfelle motorstopp. Dette er en fin tid å sjekke at sikkerhetsutstyret virker som det skal, og at barnet ikke har vokst ut av stolen sin.

          Sikring av barn i bil sjekkliste:

          • Kontroller at du har riktig stoltype.
          • Pass på at barnet ikke har vokst ut av stolen.
          • Se etter skade og slitasje og sjekk alderen på bilstolen.
          • Gjør deg kjent med reglene og lovene.
          • Sjekk om bilstolen skal monteres bakovervendt eller forovervendt.
          • Ved beltemontert stol, sjekk at beltene er brukt riktig.
          • Ønsker du å ha barn i forsetet, sjekk reglene for dette her.
          • Når man har barn i forsetet, deaktiver airbag.

          Utstyr man bør ha i bilen på vinterstid

          Utstyr man burde ha i bilen.

          Det er bare to ting man etter loven må ha med seg i bilen, og det er refleksvest og varseltrekant. Det er derimot mye som kan være lurt å ha med seg på vinterstid.

          Dette bør du ha med i bilen om vinteren:

          • Startkabler eller startbooster
          • Reservedekk eller tetteskum
          • Hurtigkjetting eller autosokk
          • Isskrape med snøkost
          • Ekstra klær og pledd
          • Ekstra spylervæske
          • Førstehjelpssett
          • Lommelykt
          • Snøspade
          • Strøsand
          • Slepetau

          Ta service / kontroll / test

          Taktsmann som tar kontrollerer en bil.

          Vinteren er en stor påkjenning på bilen, og det er da ukjente problemer ofte kommer tilsyne. En EU-kontroll vil ofte oppdage mange av de vanlige problemene som kan utarte seg i løpet av vinteren, som væskelekkasjer eller rustdannelse.

          Man kan ta EU-kontroll inntil to måneder før fristens utløp og fortsatt beholde den gamle kontrollfristen for neste kontroll. Er det lenge til neste EU-kontroll, kan det være lurt å forskyve en serviceintervall hos et godkjent bilverksted.

          Oppsummering

          Det kan virke omfattende å gå systematisk gjennom alle sjekkpunktene. Men de fleste er ren rutine og kan gjøres selv. Det er en god tidsinvestering som ivaretar både sikkerhet og bilens levetid om vinteren. Følger du rådene våre her, er sjansen stor for at du får en uproblematisk vinter bak rattet.

          Slik gjør du bilen vinterklar:

          • Kontroller og skift vinterdekkene i god tid.
          • Rengjør og sjekk tilstanden på bilbatteriet.
          • Vask bilen og beskytt lakken mot vinteren.
          • Kontroller bilens ulike væsker.
          • Undersøk ulyder du hører i bilen.
          • Gjør deg kjent med bilens varsellamper.
          • Sjekk at bilens lys fungerer som de skal.
          • Pass på at bilstoler er montert og brukt riktig.
          • Sjekk at du har lovpålagt og nyttig utstyr på plass.
          • Bestill bilservice og/eller kontroll.

          Noe annet du lurer på? Du finner kanskje svaret i vår FAQ eller hjelpesenter.

          Oppdatert 19. oktober 2022