Sikring av barn i bil: Slik gjør du det riktig

To barn sikret riktig i en bil. En baby er sikret i en bakovervendt babystol og et større barn er sikret i en fremovervendt beltestol.

Barns sikkerhet i bil har blitt et større og viktigere tema de siste tiårene. Mens barn tidligere i beste fall hadde en sittepute, er det nå strege krav til sikring av barn i bil.

Med så mange regler, lover, standarder, systemer og bilstol typer er det ikke lett å vite hva er riktig om sikring av barn i bil.

Hvilken bilstol type skal jeg velge? Hva er ISOfix? Når kan barn slutte å bruke bilstol? Er bakovervendt eller fremovervendt sikring riktig? Kan barn sitte i forsetet? Hva med airbag og barn i bil?

Alt dette og mer får du svar på i denne guiden til sikring av barn i bil...

De ulike bilstol klassene

Bilstoler er i hovedsak delt inn i tre klasser: babtstol, småbarnstol og beltestol.

For å sikre barnet ditt trygt i bilen må du velge riktig klasse basert på barnets størrelse...

Klasse 1: Babystol

Babystol er den første bilstolen barnet ditt trenger og skal alltid monteres bakovervendt. Babystoler passer barn i alderen 0-15 måneder, med en høyde på 40-75 centimeter, og en vekt fra 0-13 kg.

Baby sikret i en bakovervendt babystol i bilen.

Klasse 2: Småbarnstol

Når barnet ditt har vokst ut av babystolen er neste bilstol du trenger en bakovervendt småbarnstol. Denne klassen kommer i forskjellige størrelser, men passer som regel barn fra 6 måneder til 4-5 år, med en høyde på ca. 61 - 125 cm, og en vekt på 9 - 25 kg.

Barn sikret riktig i en bakovervendt småbarnstol i bilen.

Klasse 3: Beltestol

Når barnet har vokst ut av småbarnstolen er den neste og siste bilstolen barnet trenger en fremovervendt beltestol. Denne bilstol klassen passer vanligvis større barn fra 4-12 år, med en høyde på ca. 100-150 cm, og en vekt på 15-36 kg.

Større barn sikret riktig i en fremovervendt beltestol i bilen.

Nå som du vet hvilken bilstol klasse som passer ditt barn er neste steg å velge en monteringstype som passer din bil...

Bilstol festemekanismer

Det finnes i hovedsak to måter å feste barnestoler i bil på: bilens sikkerhetsbelte og ISOfix.

Sikkerhetsbelte

Før ISOfix ble standard ble veldig mange bilstoler i alle kategorier festet med bilens belter. Det innebærer at beltet festes på en forhåndsdefinert måte gjennom stolen slik at den sitter fast, men akkurat hvordan de festes vil variere mellom de ulike produsentene.

ISOfix

ISOfix er en internasjonal standard for barnesikringsutstyr som bilstoler. Enkelt forklart er det en metode for å feste en bilstol eller bilstolbase i bilen. ISOfix har blitt standard i alle nye biler fra 2007, og du får stoler i alle kategorier med ISOfix-fester.

Bilstol monteringstyper

Det finnes i hovedsak tre måter å montere en bilstol på: beltemontering, ISOfix-montering og basemontering. Dette er forskjellen på de ulike monteringstype...

Beltemontering

De fleste bilstoler kan festes med bilens egne sikkerhetsbelter. Så hvis din bil ikke har ISOfix-fester, kan du bruke bilens trepunktsbelte til å montere bilstolen. Riktig beltemontering er like trygt som ISOfix.

ISOfix-montering

Vektgrensen er lavere for bilstoler festet med ISOfix enn for beltemonterte stoler, men ISOfix-montering er enklere enn beltemontering og reduserer risikoen for feilmontering.

Basemontering

Mange babystoler og småbarnsstoler kan basemonteres. Dette betyr at selve bilstolen festes på en egen base som er montert i bilen. Basemontering er praktisk fordi bilstolen kan enkelt klikkes inn og ut av basen. Det finnes både beltebaser og ISOfix-baser.

Bakovervendt og forovervendt sikring

Om barnet skal sitte forovervendt eller bakovervendt er et spørsmål en del foreldre stiller seg etterhvert som barna vokser. Loven og standardene sier én ting, men ekspertene er likevel klare:

La barna sitte bakovervendt så lenge som mulig! Minst til de er 4-5 år gamle.

Bakovervendt bilstol sikring

Statistikk fra det svenske forsikringsselskapet Folksam viser at det er 5 ganger større sjanse for alvorlige skader eller død hvis et barn sitter forovervendt enn om det samme barnet sitter bakovervendt.

Det kan godt hende at barnas sittestilling ser ubehagelig ut etterhvert som de vokser, med bøyde ben inntil bakseteryggen. Dette er ikke en god nok grunn til å snu dem rundt, er ekspertene enige om.

Forovervendt bilstol sikring

Når barnet har vokst ut av småbarnsstolen skal det sitte i en forovervendt bilstol. Her er det bilens egne belter som har jobben med å sikre barnet. Det er viktig at disse brukes riktig og at du er nøye det festes.

Bilpute er ikke en anbefalt løsning. La heller barna sitte i beltestolen frem til de er store nok til å sitte uten. Den gir best kollisjonssikkerhet om uhellet først skulle være ute.

Barn i forsetet

I utgangspunktet er det ingenting i veien for å ha et barnesete i forsetet. Det er likevel et par ting du må huske på…

Airbag må alltid deaktiveres hvis:

  • Barnet er under 140 cm. og sitter i beltestol.
  • Barnesetet er bakovervendt.

Airbagen deaktiveres som regel ved å bruke nøkkelen i en bryter som sitter i fotbrønnen på passasjersiden. Hvis denne deaktiveres er det også viktig å huske å aktivere den igjen før noen voksne skal sitte i bilen.

Barnesete regler

I 2006 kom det nye krav og regler om at alle barn under 135 cm alltid skal bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet, og at barn mellom 135 og 150 cm skal bruke det hvis det er tilgjengelig i bilen.

Med godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet menes det at det må være godkjent etter én av to internasjonale standarder:

  • ECE R44
  • ECE R129

Alle barneseter som selges i Norge skal være godkjent etter én av disse to standardene.

Regelverk og standarder for bilstoler

De to standardene (ECE R44 og ECE R129) som gjelder er likeverdige i lovens øyne, så du kan bruke lovlig bruke et barnesete som tilfredstiller én av dem. Dette er de viktigste forskjellene på de to standardene:

ECE R44:

  • Den eldste standarden.

  • Basert på barnets vekt.

  • Ikke testet for sidekollisjon.

  • Bakovervendt til 9 kg.

  • Testet med eldre test-dukker.

ECE R129:

  • Nyere standard.

  • Basert på barnets høyde.

  • Testet for sidekollisjon.

  • Bakovervendt til 15 mnd.

  • Testet med nyere test-dukker.

Slik sikrer du barnet ditt riktig i bilen

Det aller viktigste når det kommer til sikring av barn i bilen er disse punktene:

  • Pass på at du bruker riktig bilstol type
  • Pass på at bilstolen er montert korrekt.
  • Pass på at beltene er brukt riktig.

Slik sikrer du baby, småbarn og større barn trygt…

Sikring av baby i bil (ca. 0-1 år)

Babystoler finnes både med festemekanismer som bruker bilens egne belter og Isofix.

Det aller viktigste, uansett hvilken variant du har, er å lese bruksanvisningen nøye når du monterer stolen.

Pass også på at stolen sitter godt til enhver tid, og det er viktig at du tar en sjekk for å teste at den fortsatt sitter godt med jevne mellomrom – særlig hvis den er festet med bilens belter.

Sørg for å sjekke at beltene er festet på riktig sted og at de er stramme nok. Barnet skal ikke kunne bevege seg frem eller tilbake når det sitter fastspent i stolen. Sørg også for å ta av tykke ytterklær før du fester beltene.

Sikring av småbarn i bil (ca. 1-4 år)

Som hovedregel skal småbarn alltid sitte bakovervendt i barnesetet. Det finnes småbarnstoler som skal brukes forovervendt, men det er ikke anbefalt.

Også her er det viktig å montere stolen riktig og passe på at beltene er stramme. Det er også viktig å unngå at beltene blir vridd, for da risikerer man at de ikke fordeler kreftene ved en eventuell kollisjon på riktig måte.

Sikring av større barn i bil (ca. 5-12 år)

For større barn er det aktuelt å sitte fremovervendt i en beltestol etterhvert, men ekspertene anbefaler at man beholder den bakovervendte stolen så lenge den passer.

At barnet har bøyde ben når det sitter i stolen er ikke farlig, og heller ikke det man bør basere seg på. Høyde og vekt-grensene som gjelder for den aktuelle stolen er det som avgjør om den passer.

Ofte stilte spørsmål og svar

Ofte stilte spørsmål og svar om sikring av baby, småbarn og større barn i bil.

Oppdatert 3. oktober 2023