Slik bytter du vindusviskere på bilen selv

Person som skifter vindusviskere på bilen sin.

Å bytte vindusviskere kan være en billig investering i sikkerhet, og det er kanskje enklere enn du tror å gjøre det selv.

Sammen med lavere temperaturer på høsten, kommer også mørke og regn. Kombinasjonen av disse kan gjøre at sikten blir dårlig – og hvis vindusviskerne ikke fungerer optimalt blir sikten enda dårligere enn den bør være.

Hvor ofte du bør bytte vindusviskerne vil avhenge av hvor ofte og hvordan de brukes, men det koster ikke mange hundrelappene og vil dermed være en billig forsikring å gjøre det én gang i året. Noen anbefaler til og med at du bytter vindusviskere samtidig som du bytter hjul – altså to ganger i året.

Et sikkert tegn på at vindusviskerene bør byttes, er at de begynner å lage lyd. Bilen kan lage flere ulike lyder – og noen av ulydene bør du ta mer på alvor enn andre. Skrikende lyder når du bruker vindusviskerne er blant de aller vanligste ulydene i en bil.

Tegn på at du bør bytte ut vindusviskerne

 • Det ligger igjen striper med vann på frontruta.
 • Vindusviskerne lager lyd når de brukes på våt rute.
 • Gummien har fått sprekker eller har blitt hard.
 • Vinduene blir ikke rene.

Heldigvis er det både billig og enkelt å skifte vindusviskerne på bilen din selv. Det tar ikke mer enn noen få minutter å bytte ut de gamle, og du trenger heller ikke være spesielt teknisk kyndig for å løse oppgaven.

De fleste moderne biler vil varsle deg med en varsellampe hvis ting som bremser, olje eller andre ting bør skiftes – men dette gjelder foreløpig ikke vindusviskerne. Derfor gjelder det å være oppmerksom selv.

Det finnes en lang rekke forskjellige festemekanismer for vindusviskere som varierer litt mellom ulike merker og modeller, men de aller fleste løsnes ved å løfte på en plastdel og dra viskeren av eller klemme på én eller to plastknapper.

Den mest tradisjonelle varianten har en krok på vindusviskerarmen hvor viskerbladet passer inn. En plastklemme sørger for at viskerbladet sitter godt fast, og det er også denne du må vippe opp for å løsne viskerbladet. På biler hvor du skal klemme på plastknapper for å løsne viskeren, vil det som regel være tydelige hull i viskerarmen som ellers er av metall.

I de fleste tilfeller er det enkelt å komme til vindusviskerne, men på noen moderne biler vil disse være plassert for langt ned når de ikke er i bruk.

Da har bilen en servicemodus for vindusviskerne som må aktiveres før du bytter. Dette gjøres enten via en egen knapp eller ved å aktivere det i bilens menysystem. Her bør du sjekke instruksjonsboken for din bil før du går i gang.

Husk også at mange biler har ulik lengde på vindusviskerne på høyre og venstre side. Pass derfor på at du monterer riktig viskerblad på riktig side.

Når du først har skiftet vindusviskerne, kan det også være smart å ta en vurdering av bilens lakk. Det er nemlig smart å sørge for at lakken er beskyttet til enhver tid – og det er ekstra viktig at du polerer og vokser bilen på høsten for å beskytte mot uhumskheter som salt og skitt.

Hvordan skifte vindusviskere

Det er flere forskjellige typer vindusviskere, men de to vanligste er krokarm og rett arm. Nedenfor viser vi deg hvordan du monterer disse steg-for-steg...

Slik bytter du vindusviskere med krokarm:

 1. Sett eventuelt viskerne i servicemodus.
 2. Løft viskerarmene ut fra vinduet før du begynner.
 3. Løft opp plastklemmen.
 4. Fjern den gamle vindusviskeren ved å dra den nedover.
 5. Før det nye vindusviskerbladet inn i kroken.
 6. Dytt plastklemmen ned for å feste viskerbladet.
 7. Legg vindusviskerne forsiktig ned på ruta.
 8. Deaktiver eventuelt servicemodus på viskerne.
Person som skifter vindusvisker med krokarm.

Slik bytter du vindusviskere med rett arm:

 1. Sett eventuelt viskerne i servicemodus.
 2. Løft viskerarmene ut fra vinduet før du begynner.
 3. Trykk inn plastknappene på toppen eller siden av viskerarmen.
 4. Fjern den gamle viskeren.
 5. Sett inn det nye viskerbladet og sørg for at plastknappene treffer hullene.
 6. Det skal komme et tydelig klikk når de sitter fast.
 7. Legg vindusviskerne forsiktig ned på ruta.
 8. Deaktiver eventuelt servicemodus på viskerne.
Person som bytter vindusvisker med rett arm.

Finn riktige vindusviskere

Å gå inn i en butikk som selger vindusviskere kan virke overveldende. Det finnes et utall forskjellige modeller i ulike lengder og med forskjellige festemekanismer.

De aller fleste butikker har imidlertid gjort det enkelt for deg som forbruker å finne de riktige vindusviskerne – enten ved å finne frem til bilmodellen til, eller rett og slett ved å taste inn registreringsnummeret på bilen.

Hvis ikke butikken har en lett tilgjengelig oversikt eller mulighet for å taste inn registreringsnummer, kan de som jobber i butikken som regel hjelpe deg med å finne riktige vindusviskere.

Før du går inn, bør du imidlertid dobbeltsjekke lengden på viskerne som sitter på bilen i dag. Da er du helt sikker på at du får riktig lengde på de nye vindusviskerne.

Oppdatert 25. oktober 2022