Utvendig bilvask: Slik vasker du bilen utvendig som en proff

Person som vasker bilen utvendig med høytrykk.

Bilvask gjøres ikke bare gjøres for at bilen skal se fin ut, men også for å unngå rustskader og slitasje i lakken.

Bilen din sin viktigste beskyttelse mot rust er lakken. Så ved å vaske bilen grundig med jevne mellomrom utsetter du rustangrep og gjør at lakken holder seg lenger.

I denne guiden viser vi deg steg-for-steg hvordan du vasker bilen grundig på under 20 minutter.

Slik vasker du bilen som en proff

 1. Grovvask bilen med vann.
 2. Påfør avfettingsmiddel.
 3. Legg på felgrens.
 4. Spray på Rustpartikkelfjerner.
 5. Skumvask bilen.
 6. Høytrykksvask bilen.
 7. Skum ned bilen igjen.
 8. Håndvask bilen.
 9. Skyll av såpen på bilen.
 10. Tørk bilen.

1. Grovvask bilen med vann

Start bilvasken med å spyle bort det værste av møkk, veisaltet, støv og partikler. Her er det best å bruke høytrykkspyler for å få bort mest mulig.

Målet er å fjerne løs skitt slik at det ikke setter seg i vaskehansken eller vaskesvampen din og lager riper av at du drar partikler rundt på lakken.

Vær forsiktig når du spyler så du ikke ødelegger skjøre deler på bilen men spyl grundig å husk områder som under bilen, støtfangere, inni hjulbuer og andre steder hvor veistøv, salt og skitt kan sette seg

Når du først er i gang er det smart å spyle nøye på og rundt bremsene på bilen fordi salt gjør at bremseskiver kan ruste. Dette kan føre til ekstra kostnader eller at bilen din ikke består PKK/EU-kontroll.

Når du er ferdig med å spyle bilen la den renne av seg i noen minutter.

2. Påfør avfettingsmiddel

Om vinteren danner det seg et belegg på bilen din som består av asfalt, støv, salt, fett og annen forurensning. For å fjerne dette belegget kan du ta i bruk avfettingsspray. Det er tre varianter avfetting du kan bruke på bilen din:

 • Alkalisk avfetting – vannløselig og fjerner skitt, møkk og veistøv
 • Kaldavfetting – løser opp tjæreflekker, salt, asfalt og fett
 • Microavfetting – en mellomting mellom Kaldavfetting og Alkalisk avfetting

Les bruksanvisningen til avfettingsmiddel du velger nøye og følg instruksene. Legg spesielt merke til om avfettingen emulgerer (blander seg) med vann, om det er skadelig til gummilister og hvilken temperatur kan brukes i.

Når du er klar kan du begynne med avfetting. Avfetting skal kun sprayes fra nederst på bilen opp til ca midten av døren og bak på støtfangeren hvor snøen ofte spruter opp. Husk også å legg på rikelig med avfetting på felgene hvis du velger å ikke bruke felgrens (steg 3).

Etter du er ferdig med å spraye bilen med avfetting la det virke på bilen din i 2 – 5 minutter men pass på at det ikke tørker.

3. Legg på felgrens

Er det lenge siden felgene ble vasket? Da har du kanskje lagt merke til at felgene dine får et gult eller brunt belegg på seg?

De fleste felger har en beskyttende klarlakk på seg. Men med tid vil en etsende blanding av veisalt, veirester, bremsestøv, og annen skitt legge seg på felgene dine. Det er denne blandingen som fører til det et gulbrune belegget som tærer på beskyttelsen.

For å fjerne dette belegget kan det lønne seg å bruke felgrens. Så spray rikelig på med felgrens mens avfettingen får lov til å jobbe på bilen.

Nå som du har sprayet på felgrens er det på tide å bruke rustpartikkelfjerner…

4. Spray på rustpartikkelfjerner

I løpet av vinteren har du kanskje lagt merke til nupper i lakken som ser ut som små brune eller sorte flekker.

Dette er rustprikker som kommer fra svevende metallpartikler i trafikken som treffer bilen din i høy hastighet og borrer seg inn i lakken. Disse prikkene kan på sikt påføre større rust- og lakkskader.

Dessverre går ikke disse prikkene bort ved vanlig vask av bil. Du trenger et rengjøringsmiddel spesielt egnet til å fjerne metallpartikler. Det er her en god rustpartikkelfjerner kommer inn i bildet.

Sprayer du på rustpartikkelfjerner over avfettingen og felgrensen. Altså, legg på de samme områdene – opp til midten av døren, støtfangeren og felgene slik at du har to lag med bilpleieprodukter oppå hverandre.

Når du har påført rustpartikkelfjerner lar du kombinasjonen av avfetting, felgrens og rustpartikkelfjerner jobbe på lakken i noen minutter.

5. Skumvask bilen med skumsåpe

Bruk en høytrykkspyler og skumkanon til å skumme ned hele bilen med et jevnt og tynt lag nedenfra og opp. Husk at den alkaliske skumsjampooen som skal i skumkanonen ofte må blandes ut riktig. Se bruksanvisningene til produktet du har valgt.

Skumshampooen legges over avfetting, felgrens og rustpartikkelfjerner. Disse bilpleie produktene fungerer veldig godt sammen og gjør at salt, asfalt, møkk og metallpartikler renner av bilen.

La også denne kombinasjonen virke på bilen i noen minutter. Når du ser at skummet begynner å forsvinne betyr det av virketiden er over og det er på tide å spyle bilen med vann.

6. Høytrykksvask bilen

Nå er det på tide med en grundig utvendig høytrykksvask. Det er her vaskejobben virkelig begynner.

Først velg en 40-60 graders dyse til høytrykkspyleren. På denne måten får du en mer skånsom vask fordi trykket fordeles.

Deretter må du fjerne skumkanonen slik at du kan systematisk høytrykkspyle bilen. Start nedenfra, ta deg god tid og bruk mye vann slik at all såpe/kjemikalier er vasket bort.

Når du er ferdig med høytrykksvasken inspiser bilen rask for å sjekke at det ikke sitter smuss og skitt igjen.

Å vaske bilen med høytrykksspyler er ikke det samme som å skylle. Når du vasker med høytrykk kombinerer du trykk og vann fra høytrykkspyleren, med såpen og kjemikaliene du tidligere har sprayet på bilen.

Resultatet blir en bil som er 80% – 90% ren. For å få bilen helt ren må du håndvaske bilen. Det betyr at du må skumme bilen en gang til…

7. Skum ned bilen igjen

Ta fram høytrykkspyleren igjen, fest skumkanonen og skum ned bilen slik du gjorde i steg 5.

Akkurat som sist gang vil du legge på et tynt og jevnt lag med skumsjampoo. Start nedenfra og jobb deg oppover på bilen.

8. Håndvask bilen

Nå skal du håndvaske bilen (også kalt berøringsvask eller svampevask) for å få den helt ren.

Målet med en berøringsvask er å fjerne trafikk hinnen så la svampen gli over bilen uten at du presser for hardt. Her er håndvask prosedyren:

 • Finn frem en bøtte med vann og en mikrofibersvamp eller vaskehanske.
 • Vask et panel om gangen ovenfra og ned.
 • Vask fra side til side i rette bevegelser (ikke sirkelbevegelser).
 • Når du er ferdig med hvert panel skyll svampen/vaskehansken godt.

Ikke glem å vask felgene (bruk felgebørste om du har det), rundt speil, dørhåndtak og andre kriker og kroker.

9. Skyll av såpen på bilen

Spyl bilen en gang til med vann slik at det ikke er noe såpe eller kjemikalier igjen.

Det er viktig at såpevann ikke blir liggende igjen på bilen. Dette kan føre til flekker som kan bli vanskelig å fjerne senere.

Her kan du bruke lavere trykk fra høytrykkspyleren eller så kan du bruke en vanlig hageslange.

10. Tørk bilen

Når du vasker bilen om vinteren er det ekstra viktig å tørke bilen din grundig.

For dette er det anbefalt at du bruker en god mikrofiber tørkehåndkle og vannskrape hvis du har det.

Start med vinduene og jobb ovenfra og ned. Tørker du bilen godt hindrer du skjolder eller vannflekker i lakken eller at vannet fryser til is om vinteren.

Ofte stilte spørsmål

Her er noen ofte stilte spørsmål om bilpleie og bilvask.

Oppdatert 25. oktober 2022