Vaske bilen om vinteren? Alt om bilvask i minusgrader

Nyvasket bil om vinteren.

Det er fort gjort at rengjøring og vedlikehold av bilen blir nedprioritert om vinteren, gjerne fordi det er kaldt ute og man tenker at den uansett blir like skitten igjen innen kort tid.

Da er det viktig å være oppmerksom på at utvendig bilvask ikke bare gjøres for at bilen skal se fin ut, men også for å unngå rustskader og slitasje i lakken.

Husk at bilen din sin viktigste beskyttelse mot rust er lakken. Med litt vedlikehold og en en grundig bilvask utsetter du rustangrep og gjør at lakken holder seg lenger.

Fjerning av salt, flyverust og asfaltflekker senker kostnader til rustbehandling og er med på å sikre verdien på bilen din.

Kan jeg vaske bilen utendørs om vinteren?

Mange er usikre på om man kan vaske bilen sin ute når det er minusgrader, og svaret er at dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Dersom det ikke er mer enn 15 kuldegrader bør det gå helt fint, så lenge man tar noen nødvendige forhåndsregler:

 1. Kjør bilen varm før du vasker bilen.
 2. Smør dørlister med silikon hvis det er minusgrader.
 3. Følg bruksanvisningen for alle bilpleieprodukter.
 4. Bruk låsolje i nøkkelhullet slik at låsen ikke fryser i kuldegrader.
 5. Ikke vask bilen i direkte sollys.

Ved å følge disse reglene unngår du at vannet fryser og dørene låser seg. Silikonstift og låsolje får du kjøpt på de fleste bensinstasjoner.

Burde jeg vaske bilen innendørs eller utendørs om vinteren?

Hvis du har muligheten anbefaler vi at du vasker bilen innendørs om vinteren.

Som sagt går det fint ann å vaske bilen i kuldegrader men det er lettere, raskere, mer behagelig og bedre for bilen å vaske den innendørs.

Finn et innendørs selvvask anlegg eller vask bilen i garasjen hjemme hvis du har alt utstyret du trenger.

Men huske å forberede bilen din hvis du skal vaske innendørs:

 1. Fyll opp bensintanken for å unngå kondens i tanken.
 2. Forvarm bilen slik at den er klar til å møte vann og såpe.
 3. Smør dørlister med silikonstift.
 4. Bruk låsolje i dørlåsen for å forhindre at den fryser senere.

Vasker du bilen utendørs er det bare å følge forhåndsrelglene nevnt tidligere.

Hvor ofte må jeg vaske bilen om vinteren?

I Norge strøs det store mengder salt på veiene om vinteren. Dette forebygger glatte veier og opprettholder sikkerheten på veiene, men fører samtidig med seg veisalt som fester seg i lakken og på understellet til bilen.

Lar du veisaltet bli værende for lenge før det vaskes bort, kan det føre til rustskader på bilen. Dette har ikke kun en innvirkning på lakk og understell, men også på bensin- og bremserør.

Derfor er det ekstra viktig å vaske bilen jevnlig om vinteren. Men hvor ofte du bør vaske bilen kommer an på hvor du bor og hvor mye du bruker bilen.

Hvis du er ute og kjører mye hvor veiene er saltet er det lurt å spyle bilen med lunkent vann en gang i uken for å få fjernet det verste av veisaltet og partikler som samler seg på og under bilen.

En grundigere vask for å virkelig fjerne støv, salt, asfaltflekker, flyverust, metallpartikler og annen forurensning anbefales en til to ganger i måneden.

Vasking av bilen kan du gjøre i en vaskehall, selvvask anlegg eller hjemme. Men ved bruk av avfettingsmidler og andre kjemikalier er det mer miljøvennlig å vaske bilen hvor det er renseanlegg.

Håndvask eller høytrykksvask?

Bilen din blir renest når du vasker med en kombinasjon av høytrykkspyler, skumkanon og håndvask (også kalt bøttevask eller berøringsvask). På denne måten får du fordelene av både en håndvask og høytrykksvask. Det er denne metoden vi vil ta deg gjennom steg-for-steg her.

Men dette betyr ikke at du alltid må vaske bilen din så grundig. Hvis det er minusgrader ute kan det også holde med en berøringsfri vask av bilen. En berøringsfri vask betyr at du bare bruker høytrykkspyler og ikke bøtte og svamp. Bilen blir 80% – 90% ren men det går fortere og du slipper at hendene dine blir våte og kalde.

Hvordan vasker jeg bilen om vinteren?

Skal du vasker bilen utendørs om vinteren i kuldegrader må du forberede bilen på en litt annen måte en du gjør vanligvis…

Slik vasker du bilen om vinteren i minusgrader:

 1. Kjør bilen varm før du vasker bilen.
 2. Pass på at bilen ikke står i direkte sollys.
 3. Smør alle dørlister med silikon.
 4. Bruk låsolje i alle nøkkelhullene
 5. Grovvask bilen med vann.
 6. Påfør avfettingsmiddel.
 7. Spray på felgrens.
 8. Påfør rustpartikkelfjerner.
 9. Skumvask bilen.
 10. Høytrykksvask bilen.
 11. Tørk bilen.

Hvis du vil ha en enda grundigere vask av bilen kan du velge å håndvaske bilen etter steg 10, men hvis det er veldig kaldt ute anbefaler vi å håndvaske bilen innendørs.

Oppdatert 18. oktober 2022