Alt om piggdekk: regler, datoer, avgifter og mer

Piggdekk.

Piggdekk kan se enkle ut, men det er faktisk en del du bør vite…

I motsetning til vanlige vinterdekk (også kalt friksjonsdekk eller piggfrie vinterdekk) er det faste sesonger og datoer for når du kan bruke piggdekk.

Selv om piggfrie vinterdekk har blitt mer populære de siste årene er det fremdeles mange som velger å kjøre med piggdekk, og da følger det med en del spørsmål – spesielt angående datoer og avgifter.

Når kan man kjøre med piggdekk i Nord-Norge? Hva med resten av landet? Må man betale piggdekgebyr i Oslo? Alt dette og mer får du svar på her…

Hva er piggdekk?

Piggdekk, først utviklet på 1960-tallet, er vinterdekk med ipressede pigger i slitebanen for å gi ekstra veigrep på is og snø. I dag leveres piggdekk både med pigger av metall og plast. Gummiblandingen i moderne piggdekk er gjerne litt hardere enn i piggfrie vinterdekk.

Piggdekk datoer

I Nordland, Troms og Finnmark kan du kjøre med piggdekk fra 16. oktober til 1. mai. I resten av Norge er det kun lov å kjøre med piggdekk mellom 1. november og første mandag etter påske. Det betyr med andre ord at den eksakte fristen varierer fra år til år på våren.

Piggdekk bot

I Norge kan du kan få bot på 1000 kroner dersom du blir stoppet med piggdekk utenfor de lovlige datoene. Det koster deg også 750 kroner hvis du blir tatt i kontroll med piggdekk i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, uten å ha betalt piggdekkavgift i piggdekksesongen.

Piggdekkavgift

Piggdekkavgiften er en lokal avgift for biler som kjører med piggdekk. Målet med piggdekkgebyr er å bedre luftkvaliteten samt begrense veislitasje ved å redusere antall kjøretøy med piggdekk. Avgiften gjelder for storbykommunene Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Piggdekksesong

I Sør– og Midt Norge varer piggdekksesongen fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag. I Nord-Norge varer piggdekksesongen fra 16.oktober til 30. april. Det er imidlertid et krav om å alltid ha tilstrekkelig veigrep, så dersom føret krever det har du lov til å bruke piggdekk utenom disse datoene.

Les mer om piggdekksesongen her:

Piggdekk mønsterdybde

Det er samme krav til mønsterdybde på piggdekk som på piggfrie vinterdekk. Minimumskravet for vinterdekk i Norge på biler under 3500 kg er 3 millimeter, men Viking anbefaler minst 4 millimeter mønsterdybde over 3/4 av slitebanens bredde på piggdekk.

Ofte stilte spørsmål og svar

Her finner du noen av de vanligste spørsmålene om piggdekk, piggdekkavgiften, piggdekksesongen og mer:

Oppdatert 21. oktober 2022