Sommerdekk dato: Når skal jeg bytte til sommerdekk?

Bil som kjører med sommerdekk.

Våren har endelig kommet til vårt langstrakte land, og mange lurer på om det finnes det en spesifikk “sommerdekk dato” for når man må bytte fra vinterdekk til sommerdekk…

Kort fortalt er det ikke noen konkrete datoer for deg som bruker piggfrie dekk. I teorien er det lovlig å kjøre med piggfrie vinterdekk hele sommeren, men dette er ikke en god ide. Kjører du med piggdekk er det derimot spesielle datoer for når man har lov til å bruke dem.

Selv om det er ingen frist for når du må skifte til sommerdekk finnes det noen tommelfingerregler som kan være greit å ha i bakhodet for å kjøre tryggest mulig til enhver tid…

Når bør jeg skifte fra vinterdekk til sommerdekk?

Temperatur, vær og kjøreforhold avgjør når du bør skifte til sommerdekk.

I vårt vinterdekk dato innlegg anbefaler vi at du bytter fra sommerdekk til vinterdekk når temperaturen er stabilt under 7 grader gjennom døgnet.

Den samme anbefalingen gjelder også i motsatt retning – men på våren kan det være ekstra lurt å tenke deg om før du skifter til sommerdekk.

Selv om det er jevnt 7 grader rett utenfor garasjen, bør du også ta en titt på temperaturen og føreforholdene der du faktisk kjører før du legger om til sommerdekk.

Det kan være at du kjører et strekke på vei til eller fra jobb hvor sola sjelden kommer til og temperaturen er vesentlig lavere enn hjemme hos deg.

Som regel er det tryggere å vente litt lenger med å skifte fra vinterdekk til sommerdekk enn det motsatte tilfellet på høsten.

Hvis en varsellampe plutselig begynner å lyse etter at du har skiftet hjul må du kanskje tilbakestille TPMS systemet. Dette er et vanlig problem som ofte oppstår når man skifter dekk.

Kan jeg kjøre med vinterdekk på sommeren?

Selv om risikoen ved å kjøre med vinterdekk litt lengre enn anbefalt på våren er mindre enn på høsten, er det absolutt ikke anbefalt å bruke piggfrie vinterdekk i normale sommertemperaturer.

Siden gummiblandingen i dekkene er laget for lave temperaturer, vil de bli for myke når temperaturen stiger mye over 10 grader, og da får de mye dårligere grep – spesielt på regnvått føre.

I en test fra svenske VTI hadde piggfrie vinterdekk over 20 prosent lengre bremselengde enn sommerdekk på vått føre ved rundt 15 varmegrader.

Midt på sommeren vil temperaturen som regel være vesentlig høyere enn dette, og vinterdekkene vil da få enda dårligere egenskaper.

Sommerdekk regler

I forskriften om bruk av kjøretøy står det:

Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.

Statens vegvesen sier dette om mønsterdybden:

På sommertid, fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter.

Hva betyr dette for deg?

Fordi gummien i vinterdekk blir altfor myke på sommeren og kan gi farlige kjøreegenskaper betyr det at du må bruke sommerdekk med minimum 1,6 mm mønsterdybde når kjøreforholdene krever det.

Kort fortalt: Sommerdekk dato

Dette er de viktigste tingene du må vite om å skifte fra vinterdekk til sommerdekk:

  • Det er ikke en fast “sommerdekk dato” for å skifte fra piggfrie vinterdekk.
  • Temperatur, vær og kjøreforhold avgjør når du bør skifte til sommerdekk.
  • Skift til sommerdekk når temperaturen er stabilt 7 grader gjennom døgnet.
  • Sjekk forholdene der du faktisk kjører før du legger om til sommerdekk.
  • Gummiblandingen i vinterdekk blir for myke om sommeren.
  • Kontrollér dekktrykket og sjekk mønsterdybden når du bytter.
  • Sommerdekk skal ha minst 1,6 millimeter mønsterdybde.

Noe annet du lurer på? Les vår bildekk FAQ eller besøk hjelpesenteret.

Ofte stilte spørsmål og svar

Her finner du noen av de vanligste spørsmålene relatert til når man må skifte til sommerdekk:

Oppdatert 21. oktober 2022