Kjøre med tilhenger? Dette er reglene

Bil som kjører med henger om vinteren.

Det er gull verdt å kunne kjøre med henger når man skal flytte, har kjøpt ny vaskemaskin eller holder på med oppussing.

Men hvor tung kan lasten være? Hvor fort kan du kjøre? Og trenger du egentlig hengerlappen?

Alt dette avhenger av hvilket førerkort du har, og hvor tung last bilen din har lov til å trekke.

«Vanlig» førerkort klasse B gir deg lov til å kjøre med henger, men – kun i enkelte situasjoner.

Pass derfor på å sette deg inn i reglene før du legger av gårde. Slurver du med reglene kan det fort gå utover både sikkerheten og lommeboka...

Regler for kjøring med tilhenger

Personbil som kjører med henger om sommeren.

Reglene for kjøring med henger kan være litt vanskelige å forstå. For å gjøre det enklere for deg har vi laget en oversikt over hva du har lov til å kjøre i de ulike førerkortklassene...

Førerkort klasse B

Med førerkort klasse B kan du trekke tilhenger med tillat totalvekt på 750 kg. Takket være «campingvognregelen» kan du også trekke tyngre tilhenger dersom vogntoget (bilen + tilhengeren) til sammen har tillatt totalvekt på maks 3 500 kg.

Førerkort klasse B96

Med førerkort klasse B96 kan du kjøre bil og tilhenger som til sammen har tillatt totalvekt på 4 250 kg. For å få tallet «96» inn i førerkortet kreves ikke praktisk førerprøve, men minst syv timer obligatorisk opplæring.

Førerkort klasse BE

Skal du kjøre bil og henger med tillat totalvekt over 4 250 kg trenger du førerkort i klasse BE. Denne førerkortklassen gir rett til å føre vogntog med totalvekt inntil 7 000 kg. For å få dette førerkortet må du gjennomføre syv timers obligatorisk opplæring på trafikkskolen – og du må bestå en praktisk førerprøve.

Campingvognregelen

Campingvognregelen gjør det mulig for personer med «vanlig» førerkort klasse B å trekke mindre campingvogner og større tilhengere.

I utgangspunktet har førerkort klasse B maks tillat tilhengervekt på 750 kg, men campingvognregelen gjør det mulig å trekke tilhengere som er tyngre, så lenge tillatt totalvekt på bil og henger til sammen ikke overstiger 3 500 kilo.

Dermed kan familier med «vanlig» personbil også dra på lang og komfortabel bilferie.

Både bilens og tilhengerens tillate totalvekt finnes i vognkortene. Husk at tillatt totalvekt i tillegg til bilens vekt inkluderer bagasje og passasjerer.

Straff og bøter

Blir du stoppet med for tung last eller et førerkort som ikke dekker hengeren du kjører med kan bot for ulovlig kjøring med henger, og blir nødt til å sette fra deg lasten.

Hvor hardt du straffes avhenger av alvorlighetsgraden: Milde og moderate tilfeller bøtelegges, mens ekstremtilfeller som inneholder høy risiko for ulykke og skade, kan føre til at sjåføren mister førerkortet på stedet.

Før du kjører med tilhenger sjekk tilatte totalvekt for bilen og hengeren.

Fartsgrenser for tilhengere

Før var fartsgrensen for kjøring med tilhenger 60 km/t. I 2022 kom det nye regler som tillater høyere hastighet med henger og campingvogn. Dette er de nye reglene...

  • Tillatt hastighet for tilhengere uten bremser er økt fra 60 til 80 km/t.
  • Tilhengere som oppfyller tekniske krav, kan få godkjenning til 100 km/t.

Kort fortalt så betyr dette at alle tilhengere og campingvogner kan trekkes i 80 km/t.

Oppdatert 21. oktober 2022