Hva er LED-lys?

De siste årene har det blitt stadig mer vanlig med LED-lys i biler. LED står for Light Emitting Diode, og det er en diode (et elektronisk komponent) som lyser når det føres strøm gjennom den. Fargen på lyset avhenger av hva slags halvledermateriale som er brukt i dioden.

Til å begynne med var det først og fremst baklys og kjørelys som brukte LED – fordi det ikke fantes dioder som kunne avgi et sterkt og rent nok hvitt lys til å brukes i nær og fjernlys.

Teknologien har imidlertid beveget seg raskt fremover, og i dag finner man LED-lys i biler i alle prisklasser.

LED-lys har flere fordeler sammenlignet med mer tradisjonelle løsninger. De er vesentlig mer energieffektive, gir større fleksibilitet i hvordan lyset spres, varer veldig lenge og kan designes i større grad enn tradisjonelle lykter.

Siden LED-lys ikke avgir infrarød stråling blir ikke lykteglassene varme på samme måte som når man bruker halogen- eller xenon-pærer. Derfor har det til tider vært et problem med at is og snø ikke smelter og dermed gir dårligere lys. Mange bilprodusenter har derfor vært nødt til å legge inn varmetråder i glassene eller lede varme fra baksiden av lyktene og frem til lykteglasset.

Relaterte spørsmål og svar