4 tips for å unngå flatt bilbatteri

Bilberger som får start på bil med flatt batteri.

Flatt bilbatteri er den hyppigste årsaken til behov for starthjelp. Spesielt i de kalde vintermånedene. Det er flere tusen nordmenn som årlig opplever å prøve og få start på bilen, uten hell.

Vrir du om nøkkelen eller trykker på startknappen og det eneste som skjer er lyden av et klikk, er sannsynligvis bilbatteriet som er flatt eller dødt.

Vedlikehold som sikrer batteriets levetid

Et bilbatteri har en gjennomsnittlig levetid på 5 år. Denne tiden kan både være kortere og lengre basert på hvordan du vedlikeholder bilbatteriet gjennom årene. Nedenfor har vi samlet 4 tips for hvordan du kan unngå å bli stående fast med et flatt bilbatteri…

1. Invester i en hjemmelader

Merker du at batteriet er svakt når du starter bilen vil en hjemmelader / vedlikeholdslader hjelpe deg. Svakheter i batteriet oppdages enkelt ved å lytte til bilen når du starter den. Er den treg og bruker litt tid på å starte helt, er det tegn på at batteriet er svakt og trenger mer strøm. En sjekk av lade- og hvilespenningen viser også om bilbatteriet er svakere enn det skal være. En hjemmelader for bilbatteriet ditt løser enkelt dette problemet.

2. Ikke utsett batteriet for kuldegrader over lengre tid

Bilbatterier er ikke glad i kuldegrader, spesielt ikke over lengre tid. Prøv derfor, så langt det går, å oppbevare bilen utenfor kuldegradene. Vær nøye på å sjekke batteriets lade- og hvilespenning. Er dette lavt er det lurt å lade opp batteriet en eller to ganger i løpet av vinteren for hjelpe batteriet med å takle kulden. En hvilespenning allerede på 50% kan gi startproblemer i vinterkulden.

Husk at et bilbatteri som har vært helt flatt ofte vil holde dårligere på ladingen enn et friskt batteri. Du vil aldri få like god effekt ut av et batteri som har gått tomt for strøm én gang. Les hvordan du bytter bilbatteri selv eller bestille batteriskift her.

3. Unngå mange korte turer og at bilen står ubrukt

Ved korte bilturer klarer ikke bilbatteriet å lade seg opp, og svekker derfor batteriet. Står bilen også mye ubrukt tærer dette på bilbatteriet.

Unngå derfor å bruke bilen til kortere turer på under èn mil, og sørg for at den blir brukt jevnlig. Spesielt i vinterhalvåret.

4. Hold batteriet rent

Et skittent og støvete batteri kan lede til krypstrøm. Dette kan forårsake en kortere levetid på bilbatteriet ditt. Sjekk batteriet jevnlig, og ser du at det begynner å samle seg mye skitt og støv på det, tørke over bilbatteriet med en tørr eller fuktig klut. Da unngår du krypstrøm som svekker batteriets levetid.

Oppdatert 13. oktober 2022