Dette betyr de ukjente lydene fra bremsene på bilen din

Bilberger som sjekker ukjent lyd fra bremsene på en bil.

Bremsene er blant det viktigste du har på bilen, og det er derfor viktig å ta ukjente lyder og andre faresignaler på alvor.

Opplever du lyder fra et av dekkene på bilen din, kan det være så enkelt som at et fremmedlegeme har satt seg fast mellom bremseskive og bremseskjold.

Bremser er slitedeler som må skiftes ut

Bremser er slitedeler og en må beregne å måtte skifte ut både bremseskiver og klosser flere ganger i løpet av bilens levetid. Hvor ofte dette må gjøres, varierer basert på bilbruk og kjøremønster.

Vinter og mye salt er en sterk bidragsyter til slitasje, spesielt på skivebremser. Saltet fra veien kan forårsake rust på bremsene, noe som gir en redusert bremseeffekt.

Uvante lyder fra bremser og dekk

Det kan være flere grunner til at det høres lyder fra bremser og dekk. Det trenger ikke nødvendigvis å bety at bremsene er slitt og må skiftes ut.

I mange tilfeller er det en stein eller annet fremmedlegeme som har satt seg mellom bremseskive og bremseskjold. I disse tilfellene vil det høres en konstant skrape- eller pipelyd fra dekket.

Ved helt nedslitte bremser, er bremsebelegget borte og metallet på bremseklossene treffe bremseskiven som er i stål. Dette lager en skarp og stygg skrapelyd når du bremser.

I disse tilfellene må bremsene skiftes ut så fort som mulig. Noen produsenter har lagt inn en lydindikator i belegget på bremseklossene, slik at når de nærmer seg utslitt, vil det begynne å skrape fra indikatoren som et varsel. Dette gir god tid til å få skiftet ut bremsene.

Slik får du løs fremmedlegemer fra bremseskivene

Skrape- og pipelyder fra et av dekkene handler i mange tilfeller om at det ligger et fremmedlegeme mellom bremseskive og bremseskjold.

Ofte vil gjenstanden bli borte av seg selv, men du kan forsøke å kjøre bilen frem og tilbake ved å først rygge og så kjøre fremover og se om lyden blir borte.

Hvis den ikke gjør det, kan du bruke noe langt og tynt, som eksempelvis en skrutrekker, og prøve å dytte mellom bremseskive og bremseskjold og se om gjenstanden faller ut.

Om gjenstanden i dekket ikke blir borte av seg selv, eller du ikke får den ut, kan du ringe oss i Viking på telefon 06000, så hjelper vi deg videre.

Oppdatert 21. oktober 2022