Slik hurtiglader du elbilen riktig på ladestasjon

Ladekabel fra hurtiglader som lader en elbil.

Visste du at hurtiglading av elbilen kan være opp imot fem ganger dyrere enn å lade hjemme? Heldigvis finnes det et par tiltak du kan gjøre for å gjøre ladeprosessen så effektivt og billig som mulig.

Vi har samlet viktig informasjon om hurtiglading som du som elbileier kan ha stor nytte av ute på veien...

Slik lader du elbilen med hurtiglader

Uansett om du er eier av din første elbil eller en erfaren elbileier, er det nyttig å få kunnskap om hvordan du kan lade elbilen med en hurtiglader.

  1. Finn nærmeste lader med et ladekart.
  2. Sjekk ladeprisen til ladeoperatøren.
  3. Parket elbilen nærme hurtigladeren.
  4. Velg og koble til riktig ladekabel.
  5. Følg instruksjonene på laderen.
  6. Avslutt hurtigladingen.

1. Benytt deg av et ladekart

Ved hjelp av et ladekart kan du enkelt få oversikt over de ulike ladestasjonene i nærheten. Her kan du også få nyttig informasjon om driftsstatus og dermed enkelt finne ut om ladestasjonen er ledig eller opptatt.

2. Sjekk prisen til ladeoperatøren

Hva det koster å lade elbilen på en ladestasjon varierer fra operatør til operatør. I mange tilfeller varierer prisen også basert på hvordan du betaler, om du er registrert kunde, og prismodellen ladestasjonen har. Spar penger ved å sjekke prisene på normallading, hurtiglading og lynlading før du setter i gang.

2. Parker bilen din

Når du har funnet en passende ladestasjon og skal parkere, bør dette gjøres nærme ladestasjonen slik at ladekabelen rekker frem til uttaket på bilen. Det er også viktig at du tar hensyn til andre bilister rundt deg og ikke står i veien for andres lading.

3. Sett inn riktig kabel

Når det kommer til selve hurtigladingen, vil valg av ladekontakt avhenge av hva slags elbil du har. Noen elbiler er utstyrt med en CCS hurtiglader, mens andre har CHAdeMO. Har du en Tesla derimot, vil disse også kunne ha helt egne hurtigladere.

4. Følg ladestasjonens instruksjoner

Nå som du har koblet til riktig kabel til bilen er det bare å følge instruksjonene på laderen. Vanlighvis starter, stopper og betaler du for ladingen med app, ladebrikke eller SMS. Som regel er det billigere å betale med app eller ladebrikke som registrerte kunde.

5. Avslutt ladingen og koble fra

Når du har ladet opp elbilen tilstrekkelig, kan du stoppe ladingen via en knapp i den utvalgte appen, sende en SMS eller trykke på stoppknappen på selve ladestasjonen. Etter dette er det bare å koble fra ladekabelen og kjøre videre.

Oppdatert 25. oktober 2022