5 tips for bedre elbil rekkevidde om vinteren

En rød elbil som kjører på en isete vei om vinteren.

For elbileiere byr vinterkulden på utfordringer med å beholde en optimal rekkevidde.

På de kaldeste dagene kan du risikere at rekkevidden så mye som halveres sammenlignet med sommeren.

Dette kan være et sjokk for mange, særlig nye eiere. Heldigvis finnes det enkle grep du kan ta for å øke rekkevidden og spare penger på lading om vinteren…

Tips som bevarer rekkevidden til elbilen

Som elbileier har du kanskje kjent på rekkeviddeangsten i det du har begitt deg ut på en lengre kjøretur eller bilferie.

Dette gjelder særlig om vinteren, ettersom kulde, vind og snø i veibanen har påvirker rekkevidden negativt.

Her er noen tips og råd om hvordan du kan optimalisere elbilens rekkevidde på vinteren...

1. Forvarm elbilen før kjøreturen

Rekkevidden på elbilen drar stor nytte av at bilen varmes opp i forkant av en lengre kjøretur da batteriet bruker mye strøm til å varme opp en kald kupé.

Dette kan du gjøre med en kupévarmer via strømnettet, som befinner seg i de fleste nye elbiler. Dersom elbilen din ikke har dette kan det kjøpes og monteres i bilen.

2. Ha riktig lufttrykk i dekkene

Fordelene med riktig dekktrykk er mange både på vinteren og sommeren. Men fordi elbiler har redusert kapasitet når det er kaldt er det ekstra viktig for rekkevidden om vinteren.

Riktig lufttrykk i bildekkene gir en lavere rullemotstand som fører til lavere strømforbruk. Når bilen bruker mindre energi kan du kjøre lengre. Feil lufttrykk i dekkene øker rullemotstanden som i sin tur reduserer rekkevidden.

Sjekk dekktrykket og fyll til riktig nivå før du legger ut på langtur med elbilen.

3. Tilpass kjørestilen din til vinterføret

Sterk vind og snøfylte veibaner om vinteren kan påvirke energiforbruket til elbilen din.

Dette er naturforhold som vi ikke kan styre, men som sjåfør kan du justere kjørestilen etter forholdene for å bedre bevare rekkevidden.

Kjør med en jevn fart for å unngå overdreven bruk av gass og brems. Fordelen dette er at det belaster batteriene mindre og bedre bevare rekkevidden.

4. Planlegg kjøreruten din med ladestopp

Å planlegge kjøreruten i forkant av en lengre kjøretur er alltid en god ide. Med en elbil om vinteren er det ekstra viktig da du kan planlegge ladestopp når batteriet er driftsvarmt.

Elbilens batteri lader nemlig mest effektivt når det har driftstemperatur. Bruk et ladekart til å planlegg kjøreruten din slik at du lader etter du har kjørt bilen i noen timer.

Ved å lade når batteriet er varmt sparer du både tid og penger.

5. Bruk regenerering

De fleste elbiler har noe som heter regenerering eller rekuperasjon. Detter betyr at bilen gjenvinner energi når den bremser eller ruller.

Ved å bruke regenerering på en smart og trygg måte, når du for eksempel kjører ned lange bakker eller fjell, kan du øke rekkevidden til elbilen betydelig.

Er det glatt føre er det lurt å justere regenereringen til minumum eller av. Kraftig regenerering føre til at bilen sklir på veien på grunn av bremsingen.

Oppdatert 25. oktober 2022